Olet E.Ahlströmin kotikokkien omassa verkkokaupassa.

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Oletko valmis leipomaan kuin ammattilainen?

Maaliskuu 2025

Meillä on sinulle herkullisia uutisia – verkkokauppamme uusi leivontavalikoima on nyt saatavilla! Lue kondiittorikisälliopiskelija Erika Ukkosen parhaat vinkit leipomiseen, tuotevalinnat ja nappaa samalla itsellesi herkullisen toscakakun resepti!


Sitruunainen toscapiirakka sopii vaikka Pääsiäisen juhlapöytään, kokeile ja nauti!

Kondiittorikisälliopiskelija Erika Ukkonen kehittää ammattitaitoaan kisaamalla

Rovaniemellä Chocodelillä kondiittorina työskentelevä Erika Ukkonen opiskelee työn ohessa Saimaan Ammattiopisto Sampossa kondiittorikisälliksi. Koulutus kestää noin vuoden ja pohjakoulutukselta tulee olla leipurikondiittori.

Aiemmin lähihoitajaksi opiskellut Erika on aina tykännyt leipomisesta ja leiponut kaikkiin sukujuhliin ja muihin tilaisuuksiin muun muassa mummon kanssa pullaa. Niin hän päätti seurata intohimoaan ja lähti opiskelemaan leipomokondiittoriksi.

”Opiskelin ensimmäistä vuotta leipomokodittoriksi, kun silloinen opettajani alkoi valmentaa minua Taitaja-kisoihin, josta tuli toisella yrityksellä kultamitali. Seuraavaksi sain kuulla, että tiedossa olisi WorldSkills eli maailmanmestaruuskisat ja voitin karsinnat. Minulla on halu kehittää itseäni kisojen kautta” Erika kertoo.


E.Ahlström on Saimaan Ammattiopisto Sampon yhteistyökumppani. E.Ahlströmiltä toimitetaan kondiittorimestariopiskelijoille työvaatteet, jotka luovat ammatti-identiteettiä ja yhteiset projektit ovat inspiroivia puolin ja toisin. Kuvassa Erika Ukkonen ja Saimaan Ammattiopisto Sampon Pastry Saimaan lehtori Markku Vengasaho.

Ammattilaisvinkit kotileipurille

  • Tärkeintä on järjestelmällisyys ja siisteys. On hyvä työskennellä vaiheittain, yksi asia kerrallaan. Tässä auttaa siisteys ja näin se pysyy myös yllä. Tärkeää on myös reseptin luku ja sen noudattaminen. Leivonnassa kannattaa olla tarkka mittasuhteissa ja määrissä.
  • Oikeat työvälineet nopeuttavat työskentelyä. Niiden avulla ei tarvitse improvisoida. Ne myös pitävät tekemisen siistinä ja oikeilla tuotteilla voi työskennellä ergonomisesti. Työvälineistä hyvä apu on esimerkiksi silikonimatto, jolloin ei välttämättä tarvitse leivinpaperia. Jotkut tuotteet jopa paistuvat sen päällä paremmin, kuten keksit tai keksipohja.
  • Kulhot ovat iso osa työskentelyä, niitä on hyvä olla sekä muovisia ja metallisia. Muovisten tulee olla siistejä, ei saa esimerkiksi olla viiltojälkiä, ettei irtoa mikromuovia.
  • Nuolijat ovat Erikan lempityöväline, niillä saa kaiken kaavittua näppärästi kulhon pohjalta.
  • Palettiveitset ovat hyvä työväline kotileipojalle. Pienemmällä paletilla saa helposti tasaista ja kulmapaletti sopii hyvin aloittelevallekin leipojalle. "Itse suurkulutan näitä ja minulta löytyy niitä useita. Käytän paletteja muun muassa aina silloin, kun jotakin, vaikkapa taikinan pintaa, tulee saada tasaiseksi", Erika vinkkaa.
  • Leivonnassa myös veitset ovat tärkeässä osassa. Niiden tulee olla teräviä ja myös sahalaitaisia on hyvä löytyä.
  • Yleiskoneella säästää aikaa ja vaivaa. Yleiskone helpottaa työskentelyä, jolloin kädet jäävät vapaaksi.
  • Tämän lisäksi rauhallinen asenne ja luovuus ovat leipojalle tärkeää. Kotona voisi ajatella ettei ole niin vakavaa, kaikenlaista voi kokeilla. Jos jokin ei aivan onnistu, niin luovuus ratkaisee myös hävikkihaasteissa.
  • Esimerkiksi erilaisia pintoja työstäessä kannattaa muistaa pitkät vedot tekemisessä, jolloin tulee siistiä jälkeä eikä vaikkapa pieni käsien tärinä haittaa. Kannattaa keskittyä tekemiseen, eikä tehdä montaa asiaa samaan aikaan.

Leivonnassa laadukkaiden leivontavälineiden lisäksi on tärkeää reseptin luku ja sen noudattaminen.

Erika Ukkosen Maukas Toscapiirakka

Pidätkö mantelista ja sitruunasta? Niin minäkin!

Tämä resepti sopii mainiosti vaikkapa pääsiäisen juhlapöytään, kokeile ja nauti. 

Sitruunainen pohja

  • 500 g voita tai margariinia
  • 500 g sokeria

Vatkaa voi ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi.

  • 400 g kananmunia

Lisää kananmunat yksitellen voi-sokeri vaahtoon.

Vinkki: Vältät kananmunan kuorien joutumisen taikinaan rikkomalla munat lasiin ja siitä kaatamalla seokseen.

  • 500 g vehnäjauhoja
  • 7 g leivinjauhoja
  • 15 g vanilliinisokeria
  • ½ sitruunan raastettu kuori

Sekoita kuivat aineet keskenään ja varovasti vaahdon sekaan. 

Paista pohjaa 200 asteessa n. 10-15min riippuen uunista.

Kuorrute

  • 150 g voita
  • 275 g sokeria
  • 210 g mantelilastuja
  • 150 g kermaa
  • 13 g vehnäjauhoja
  • Sitruunan mehua oman maun mukaan, esimerkiksi 3 tl

Kiehauta voi, sokeri ja kerma. Lisää jauhot ja mantelilastut.

Kiehauta ja levitä seos paistetun pohjan pinnalle tasaiseksi kerrokseksi.

Paista pohjia 250 asteessa, kunnes pinta saa upean ruskean värin. 

Vinkki: Laita kuorrutuksen laiton yhteydessä toinen pelti alle, pohja ei täten pääse palamaan, vaikka paistoaika venyisikin.

Italialainen marenki

  • 2 kananmunan valkuaista
  • 0,5 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • Raastettua sitruunan kuorta

Keitä vesi ja sokeri 121 asteeseen, rupea vatkaamaan valkuaisia, kun lämpötila saavuttaa 110 astetta. 

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokerivesi ohuena nauhana.

Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. 

Koristele jäähtynyt piirakka marengilla ja paahda liekittimellä. 

Nauti!


Verkkokauppamme leivontatuotteilla leivot kuin ammattilainen!

Näillä leivontatuotteilla onnistut


Tutustu kotikokin leivontavalikoimaan


Toggle Nav
Ostoskori