Marraskuu 2023
Parhaat vinkit joulupöytään
Kysyimme Vuoden Kokki 2021 Kim Päivästöltä ja Vuoden Tarjoilija 2021 Henna Kolehmaiselta ihanimmat ja herkullisimmat reseptit joulupöytään. Sitten valitsimme laajasta valikoimastamme kauneimmat astiat, aterimet ja tarjoilutuotteet viimeistelemään unohtumaton joulun tunnelma. Ota joulureseptit talteen ja tutustu verkkokauppamme tuotteisiin ja luo joulu kultainen kotikeittiöön!
Paras joulun tunnelma syntyy yhdessäolosta.
Joulupöydän kaunein kattaus
Bauscherin klassisten Create-lautasten reunoja koristaa kauniit kuvioinnit. Niiden seuraksi sopii Pintinoxin Baguette Gold-aterimet sekä Schott Zwieselin Finesse-viinilasit. Pia-puualustat sopivat tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Katso myös kolme erilaista tapaa taitella Sonora-kangasservetit!
Herkullista kasvisruokaa joulupöytään
Joulutunnelman lähtökohta on rento fest-tunnelma, jossa tarjoiluastiat ja -kulhot on asetettu keskellä pöytää ja jokainen ottaa siitä omalle lautaselleen.
Klassinen Beef Wellington onkin Beet Wellington, jossa punajuuri kääritään voitaikinaan.
Beet Wellington
500g punajuuri (mahdollisimman suippo jos mahdollista)
150g punaviini etikka
200g sokeri
20g tähtianis
4 kpl neilikka
20g sinapinsiemen
Vettä
Laita punajuuri kattilaan, peitä se vedellä ja lisää kaikki muut ainekset. Kypsennä 20-30 min. Kuori punajuuri kun se on vielä lämmin.
Sieniduxelles
500g herkkusieni
50g shalotti sipuli
2 kpl valkosipulin kynsi
2 kpl timjamin oksa
20ml rapsiöljy
Suola
Mustapippuri
Aja kaikki “hienoksi” kutterilla ja kypsennä massa kattilassa kunnes kaikki neste on haihtunut, mausta suolalla ja pippurilla.
Crepsit
250g punainen maito
50g vehnäjauho
15g persilja
Suola
Pippuri
Aja kaikki tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Paista pannulla kunnes kullanruskea molemmin puolin, tarvitset 2-3 crepsiä.
Kokoaminen
1 pkt voitaikina
5kpl keltuainen (voiteluun)
200g pinaatti (ryöpätty)
Painele pinaatti punajuuren ympärille jotta se peittyy kokonaan. Laita pöydälle kelmu. Aseta 2 crepsiä kelmulle ja levitä päälle noin 0,5cm kerros sieni duxellesiä. Kääri punajuuri crepsin sisälle ja tee tiukka kelmurulla. Laita rulla kylmään.
Kauli voitaikina ja ota kelmu pois punajuuri rullan päältä, ja kääri tiukasti se voitaikinalla. Voitele taikina kauttaaltaan munankeltuaisella. Anna levätä jääkaapissa noin 1h ja paista 210 asteisessa uunissa 15-20 min, kunnes kauniin kullan ruskea. Leikkaa tarjoiltaessa sahalaitaisella veitsellä 2-3 cm paksuisia siivuja.
Bearnaise-kastike
40 ml valkoviini etikka
10ml sitruunamehu
20g hienonnettu rakuuna
2 kpl hienonnettu shalotti sipuli
3kpl keltuainen
200g kirkastettu voi
Suola, pippuri
Tee reduktio valkoviinietikasta, sirtuunamehusta, shalotista ja puolesta rakuunasta. Keitä se puoleen. Siivilöi ja anna jäähtyä. Yhdistä reduktio ja keltuaiset, kypsennä vesihauteessa kunnes seos paksuntuu, ota pois liedeltä ja emulsioi lämmin kirkastettu voi joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää loput rakuunasta joukkoon.
Ruusukaalit
300g ruusukaali
6 oksaa timjami
2 valkosipulin kynttä
30g voi
Puolita ruusukaalit ja paahda kuivalla ja kuumalla pannulla leikkuupinta alaspäin. Kun ruusukaalit alkavat ottamaan väriä lisää loput raaka aineista ja kypsennä ruusukaalit loppuun välillä sekoittaen jättäen niihin kuitenkin vähän purutuntumaa.
Sienisalaatti
Sienisalaatissa maistuu raikas mustaherukka.
400g säilyke sieniä
75g majoneesi
50g pakaste mustaherukka
20g hienonnettu ruohosipuli
Suola, mustapippuri, sitruunamehu
Valuta sienet ja herukat hyvin. Sekoita kaikki sekaisin ja mausta.
Herneet
Herneet kuuluvat suomalaiseen joulupöytään, mutta uudella twistillä yrttien kera.
300g kotimainen pakaste herne
1 ruukku minttua
1 ruukku basilikaa
Hienonna veitsellä yrtit. Paista herneet nopeasti voin kanssa paistokasarissa, mausta suolalla ja lisää joukkoon hienonnetut yrtit.
Muhennettu bataatti
Perinteiset joululaatikot korvaa bataatti.
2 kpl bataatti
1 ruukku lehtipersilja
1 ruukku ruohosipuli
Sitruunamehu
Voita
Kermaa
Paahda bataatit uunissa kunnes täysin kypsiä. Halkaise ja kaavi lusikalla bataatti kattilaan, lisää tilkka kermaa ja nokare voita, sekoita vispilällä ja kypsennä kunnes paksu konsistenssi. Sekoita joukkoon hienonnettu lehtipersilja, ruohosipuli ja mausta suolalla ja sitruunamehulla.
Joulua kilistellään talven makuisilla mocktaileilla kauneimmista laseista.
Mustaherukka-tonic
8cl Mustaherukkapyre
2cl Sitruunamehu
2cl Sokeriliemi
Tonic
Rosmariini
Jäisiä mustaherukoita
Sitruunasokeri
Valmista siruunankuoresta ja sokerista blenderillä sitruunasokeri. Koristele lasin reunukset sitruunasokerilla ja laita lasit pakkaseen. Mustaherukkapyre valmistetaan myös blenderissä, laita 200g mustaherukkaa, 1dl vettä ja 1rkl sokeria blenderiin ja blendaa pyre tasaiseksi.
Sheikkaa mustaherukkapyre, sitruunamehu ja sokeriliemi jäiden kanssa sheikkerissä, tuplasiivilöi jäiden päälle ja pidennä tonicilla. Koristele rosmariininoksalla ja jäisillä mustaherukoilla.
Kirsikka-sour
4cl Sitruunanmehu
2cl Sokeriliemi
4cl Valkuainen
6cl Sun´s Red Cherry -limsa
Lisää sitruunanmehu, sokeriliemi ja valkuainen shakeriin, kuivaravista, lisää jäät ja ravista uudelleen. Kaada viilennettyyn lasiin kirsikkalimsaa ja tuplasiivilöi sour-pohja limsan päälle.
Jos mocktaileja haluaa terästää, niin mustaherukkatoniciin lisätään giniä ja kirsikkasoueriin vodkaa.
Kauneimmat lasit joulun juomille
Reseptit: Kim Päivästö ja Henna Kolehmainen
Kuvat: Anna Fogenstad
- Trendit ja sesongit
- Luovuutta liitutaulutusseilla
- Parhaat viinilasit kotiin
- Trendikäs syyskattaus
- Kesän maut talteen säilömällä
- Kata rapujuhlat kotiin
- Parhaat pizzatarvikkeet
- Parhaat grillaustarvikkeet kesään
- Piknik-retken tarvikkeet
- Viiden tähden tunnelmaa kodin terassille
- Kata kevät kotiin
- Parhaat keittiövälineet kotikokkaukseen
- Joulupöydän kaunis kattaus ja herkulliset reseptit
- Helpot vinkit joulupöydän tunnelman viimeistelyyn
- Kesäjuhlat by Meri-Tuuli
- Viiden tähden pasta-ateria
- HKliving - modernia ilmettä, perinteitä kunnioittaen
- Kattaus- ja sisustustrendit
- Laura Seppäsen keittiössä kokkaaminen lähtee hyvästä muotoilusta
- Kuvioidut aterimet - tyyliä kattaukseen
- Pizza & bubbles by Meri-Tuuli Väntsi
- Pizzaparty by Jonna Kivilahti
- Meri-Tuulen kalahampurilaiset
- Hyväntuulinen hampurilaiskattaus by Jonna Kivilahti
- Sushi by Jonna Kivilahti
- Afternoon tea by Jonna Kivilahti