Olet E.Ahlströmin kotikokkien omassa verkkokaupassa! 

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Joulupöydän kaunis kattaus ja herkulliset reseptit


Marraskuu 2023

Parhaat vinkit joulupöytään

Kysyimme Vuoden Kokki 2021 Kim Päivästöltä ja Vuoden Tarjoilija 2021 Henna Kolehmaiselta ihanimmat ja herkullisimmat reseptit joulupöytään. Sitten valitsimme laajasta valikoimastamme kauneimmat astiat, aterimet ja tarjoilutuotteet viimeistelemään unohtumaton joulun tunnelma. Ota joulureseptit talteen ja tutustu verkkokauppamme tuotteisiin ja luo joulu kultainen kotikeittiöön!


Paras joulun tunnelma syntyy yhdessäolosta.

Joulupöydän kaunein kattaus

Bauscherin klassisten Create-lautasten reunoja koristaa kauniit kuvioinnit. Niiden seuraksi sopii Pintinoxin Baguette Gold-aterimet sekä Schott Zwieselin Finesse-viinilasit. Pia-puualustat sopivat tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Katso myös kolme erilaista tapaa taitella Sonora-kangasservetit!


Herkullista kasvisruokaa joulupöytään

Joulutunnelman lähtökohta on rento fest-tunnelma, jossa tarjoiluastiat ja -kulhot on asetettu keskellä pöytää ja jokainen ottaa siitä omalle lautaselleen.


Klassinen Beef Wellington onkin Beet Wellington, jossa punajuuri kääritään voitaikinaan.

Beet Wellington

500g punajuuri (mahdollisimman suippo jos mahdollista)

150g punaviini etikka

200g sokeri

20g tähtianis

4 kpl neilikka

20g sinapinsiemen

Vettä

 

Laita punajuuri kattilaan, peitä se vedellä ja lisää kaikki muut ainekset. Kypsennä 20-30 min. Kuori punajuuri kun se on vielä lämmin.

 

Sieniduxelles

500g herkkusieni

50g shalotti sipuli

2 kpl valkosipulin kynsi

2 kpl timjamin oksa

20ml rapsiöljy

Suola

Mustapippuri

 

Aja kaikki “hienoksi” kutterilla ja kypsennä massa kattilassa kunnes kaikki neste on haihtunut, mausta suolalla ja pippurilla.

 

Crepsit

250g punainen maito

50g vehnäjauho

15g persilja

Suola

Pippuri

 

Aja kaikki tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Paista pannulla kunnes kullanruskea molemmin puolin, tarvitset 2-3 crepsiä.

 

Kokoaminen

1 pkt voitaikina

5kpl keltuainen (voiteluun)

200g pinaatti (ryöpätty)

 

Painele pinaatti punajuuren ympärille jotta se peittyy kokonaan. Laita pöydälle kelmu. Aseta 2 crepsiä kelmulle ja levitä päälle noin 0,5cm kerros sieni duxellesiä. Kääri punajuuri crepsin sisälle ja tee tiukka kelmurulla. Laita rulla kylmään.

Kauli voitaikina ja ota kelmu pois punajuuri rullan päältä, ja kääri tiukasti se voitaikinalla. Voitele taikina kauttaaltaan munankeltuaisella. Anna levätä jääkaapissa noin 1h ja paista 210 asteisessa uunissa 15-20 min, kunnes kauniin kullan ruskea. Leikkaa tarjoiltaessa sahalaitaisella veitsellä 2-3 cm paksuisia siivuja.


Bearnaise-kastike

40 ml valkoviini etikka

10ml sitruunamehu

20g hienonnettu rakuuna

2 kpl hienonnettu shalotti sipuli

3kpl keltuainen

200g kirkastettu voi

Suola, pippuri

 

Tee reduktio valkoviinietikasta, sirtuunamehusta, shalotista ja puolesta rakuunasta. Keitä se puoleen. Siivilöi ja anna jäähtyä. Yhdistä reduktio ja keltuaiset, kypsennä vesihauteessa kunnes seos paksuntuu, ota pois liedeltä ja emulsioi lämmin kirkastettu voi joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää loput rakuunasta joukkoon.

Ruusukaalit

300g ruusukaali

6 oksaa timjami

2 valkosipulin kynttä

30g voi

 

Puolita ruusukaalit ja paahda kuivalla ja kuumalla pannulla leikkuupinta alaspäin. Kun ruusukaalit alkavat ottamaan väriä lisää loput raaka aineista ja kypsennä ruusukaalit loppuun välillä sekoittaen jättäen niihin kuitenkin vähän purutuntumaa.


Sienisalaatti

Sienisalaatissa maistuu raikas mustaherukka.

 

400g säilyke sieniä

75g majoneesi

50g pakaste mustaherukka

20g hienonnettu ruohosipuli

Suola, mustapippuri, sitruunamehu

 

Valuta sienet ja herukat hyvin. Sekoita kaikki sekaisin ja mausta.

Herneet

Herneet kuuluvat suomalaiseen joulupöytään, mutta uudella twistillä yrttien kera.

 

300g kotimainen pakaste herne

1 ruukku minttua

1 ruukku basilikaa

 

Hienonna veitsellä yrtit. Paista herneet nopeasti voin kanssa paistokasarissa, mausta suolalla ja lisää joukkoon hienonnetut yrtit.

Muhennettu bataatti

Perinteiset joululaatikot korvaa bataatti.

 

2 kpl bataatti

1 ruukku lehtipersilja

1 ruukku ruohosipuli

Sitruunamehu

Voita

Kermaa

 

Paahda bataatit uunissa kunnes täysin kypsiä. Halkaise ja kaavi lusikalla bataatti kattilaan, lisää tilkka kermaa ja nokare voita, sekoita vispilällä ja kypsennä kunnes paksu konsistenssi. Sekoita joukkoon hienonnettu lehtipersilja, ruohosipuli ja mausta suolalla ja sitruunamehulla.


Joulua kilistellään talven makuisilla mocktaileilla kauneimmista laseista.

Mustaherukka-tonic

8cl Mustaherukkapyre

2cl Sitruunamehu

2cl Sokeriliemi

      Tonic

      Rosmariini

      Jäisiä mustaherukoita

      Sitruunasokeri

 

Valmista siruunankuoresta ja sokerista blenderillä sitruunasokeri. Koristele lasin reunukset sitruunasokerilla ja laita lasit pakkaseen. Mustaherukkapyre valmistetaan myös blenderissä, laita 200g mustaherukkaa, 1dl vettä ja 1rkl sokeria blenderiin ja blendaa pyre tasaiseksi.

Sheikkaa mustaherukkapyre, sitruunamehu ja sokeriliemi jäiden kanssa sheikkerissä, tuplasiivilöi jäiden päälle ja pidennä tonicilla. Koristele rosmariininoksalla ja jäisillä mustaherukoilla.

Kirsikka-sour

4cl Sitruunanmehu

2cl Sokeriliemi

4cl Valkuainen

6cl Sun´s Red Cherry -limsa

 

Lisää sitruunanmehu, sokeriliemi ja valkuainen shakeriin, kuivaravista, lisää jäät ja ravista uudelleen. Kaada viilennettyyn lasiin kirsikkalimsaa ja tuplasiivilöi sour-pohja limsan päälle.

 

Jos mocktaileja haluaa terästää, niin mustaherukkatoniciin lisätään giniä ja kirsikkasoueriin vodkaa.

Kauneimmat lasit joulun juomille


Reseptit: Kim Päivästö ja Henna Kolehmainen

Kuvat: Anna Fogenstad

Toggle Nav
Ostoskori