Kiertotaloutta ja vastuullisia valintoja
E.Ahlström on ollut Compass Groupin astiatoimittaja jo yli 20 vuoden ajan. Yksi uusimmista yhteisistä projekteista on Helsingin Musiikkitalo, jossa osa astioista valittiin vastuullisesti vanhaa kierrättäen.
E.Ahlström ja Compass Croup ovat tehneet yhteistyötä vuosikymmenien ajan. Nykyään Compass Groupin ravintolakohteissa hyödynnetään yhä enemmän varastojen kätköistä löytyneitä vanhoja astioita, jotka kunnostetaan AINIA®-kiertotalouspalvelun avulla.
E.Ahlströmillä on useita pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, joista yksi isoimmista on ruoka- ja ravintolapalveluita tuottava Compass Group. Yritysten yhteistyö alkoi jo 1990-luvun lopulla, ja vuosikymmenten aikana he ovat suunnitelleet yhdessä satoja astia- ja somistekokonaisuuksia Compass Groupin ravintoloihin ja toimipaikkoihin. Yhteistyön alkumetreiltä saakka E.Ahlströmiltä projekteja on vetänyt avainasiakaspäällikkö Nina Rosbäck, joka tuntee asiakkaan tarpeet ja konseptit kuin omat taskunsa. Hän tekee yhteistyötä Compass Groupin mobilization manager Kati Laitisen kanssa, joka on tiivisti mukana Compass Groupin ravintoloiden avaamisissa ja lopetuksissa.
- Ninan kanssa yhteistyö sujuu älyttömän hyvin. Hänellä on ihan mieletön osaaminen ja toki myös tukijoukot taustallaan. Ninan ei tarvitse itse osata ja tietää kaikkea, sillä E.Ahlströmillä on paljon mahtavia ammattilaisia. Tunnelmataikureita talo täynnä, Laitinen sanoo.
Compass Groupilla on toimipaikkoja ympäri Suomen. He valmistavat ruokaa vauvasta vaariin – toimipaikkojen joukkoon kuuluu niin päiväkoteja, kouluja, henkilöstöravintoloita, tapahtumakeskuksia kuin hoivapaikkojakin. Tarve astioista muuttuu asiakaskunnan ja ravintolan ympäristön mukaan. Yhdessä E.Ahlströmin kanssa he ovat luoneet valmiita ravintolakonsepteja, joiden astiat ovat tarkkaan valittuja. Erikoisemmissa projekteissa, esimerkiksi Helsingin Musiikkitalossa, valinnat voidaan tehdä räätälöidymmin ja esimerkiksi talon arkkitehtuuri saattaa olla valinnoissa merkittävässä roolissa.
- Meillä on Katin kanssa takana pitkä historia. Hänellä on hyvä silmä ja tunnemme toisemme niin hyvin, että osaan jo valita juuri heille sopivia vaihtoehtoja. Vuosien varrelta mieleen ovat jääneet erityisesti isot tapahtumatalot kuten Olympiastadion ja Helsingin keskustakirjasto Oodi, Rosbäck kertoo.
Pekka Paikkari ja Kati Tuominen-Niittylä suunnittelivat Musiikkitalolle omat AINIA®-astiat. Asiakkaille astioiden tarina kerrotaan linjastojen alussa.
Varastojen vanhat Arabiat korjaamon kautta käyttöön
Compass Group aloitti Helsingin Musiikkitalon uutena ravintolapalvelujen tuottajana elokuussa 2022. Konsertti- ja tapahtumatalossa ravintolapalveluja käyttävät Musiikkitalon konsertti- ja kokousvieraiden lisäksi myös Sibelius-Akatemian opiskelijat ja talossa työskentelevät. Lautaset talon ravintoloihin ja kahvilaan löytyivät yllättävän läheltä – Compass Groupin varastojen kätköissä olleet vanhat Arabian lautaset otettiin Musiikkitalolla hyötykäyttöön. Ne ennallistettiin E.Ahlströmin ja Astiakorjaamon yhteisen AINIA®-kiertotalouspalvelun avulla, jossa vanhat harmaat ja kolhiintuneet lautaset korjataan uudenveroisiksi.
AINIA®-astiat tunnistaa lautasen reunalla olevasta A-kirjaimesta. Musiikkitaloon Astiakorjaamon taiteilijat Pekka Paikkari ja Kati Tuominen-Niittylä suunnittelivat lisäksi omat uniikit kuvionsa.
- On huikean hienoa, että aiemmin roskalavakelpoiset kuluneet ja harmaat lautaset saavat tällä tavalla uuden elämän. Ne lautaset, jotka voidaan ennallistaa, saadaan meille takaisin kuin uutena ja palvelevat helposti vähintään seuraavat viisi vuotta. Ne lautaset ja posliiniastiat joita ei voida ennallistaa, menevät E. Ahlströmin kautta kierrätykseen uusien tiilien raaka-aineeksi, Laitinen kertoo.
Musiikkitalon ravintolapalveluja käyttävät asiakkaiden lisäksi myös Sibelius-Akatemian opiskelijat ja talossa työskentelevät. Valinnanvaraa löytyy moneen makuun.
Lautaskoko pienemmäksi ja kannustusta kasvisruokaan
AINIA®-astioiden hiilijalanjälki on 90 prosenttia pienempi täysin uuden astian hiilijalanjälkeen verrattuna. Compass Group on valinnut ennallistettuja astioita myös muihin ravintolakohteisiinsa, sillä se tukee yrityksen vastuullisuustavoitteita. Yrityksen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Siihen pääsemiseksi talossa kiinnitetään huomiota esimerkiksi ruokahävikkiin, kierrätysvaatteista tehtyihin työvaatteisiin ja vanhojen keittiö- ja ravintolatarvikkeiden kierrätykseen. Vanhojen astioiden lisäksi kunnostetaan myös kalusteita – vuonna 2022 puuseppien käsissä uuden elämän sai kaikkiaan 15 massiivipuista pöytää.
- Ruokahävikin pienentämiseksi luovuimme jo vuosia sitten salaatti- ja leipälautasista. Lautaset ovat pienempiä, ottimet on valittu ruokalajin mukaan ja linjaston alussa oleva kasvisruoka ohjaa asiakkaita vastuullisempiin valintoihin, Laitinen listaa. Myös tarjottimien käytöstä ollaan luovuttu monessa kohteessa. Silläkin on tutkimusten mukaan vaikutuksensa niin vedenkulutukseen kuin jopa ruokahävikkiin.
E.Ahlströmillä ja Compass Groupilla on takanaan pitkä historia. Aika on nyt erilainen kuin 20 vuotta sitten, mutta intohimo omaan alaan ja uuden luomiseen on pysynyt samana kaikki nämä vuodet.
- E.Ahlströmillä on vahvat perinteet ja juuret, mutta he eivät ole jymähtäneet menneeseen. He ovat Suomessa edelläkävijöitä ja edustavat monia mahtavia brändejä. Me asiakkaat saamme jatkuvasti ihania uusia juttuja ja palveluita. On mahtavaa, että vastassa on aina rivistö ammattitaitoisia tunnelmataikureita meitä palvelemassa, Kati Laitinen sanoo.
Teksti: Vivi Wihanto
Kuvat: Mikko Kaaresmaa