Olet E.Ahlströmin kotikokkien omassa verkkokaupassa! 

Rakenna tunnelma kuin ravintolassa. Tervetuloa!

Kuusamon Kala

Rengashallin muodonmuutos

Kuusamon Kalan kalanjalostustehtaalla on monta funktiota. Asiakkaat saavat saman katon alta kalaostosten lisäksi myös kahvilatuotteita ja ravintolaelämyksiä.


Kuusamon Kala tehtaanmyymälä ja kahvila muuntautuu kokoustilasta illallisravintolaksi tarpeen mukaan.


Kuusamossa, kokonaan uudelleenrakennetussa kalatehtaassa – entisessä rengashallissa – sijaitseva Kuusamon Kalan kahvila-ravintola ja tehtaanmyymälä on uniikki kokonaisuus, joka tarjoaa asiakkailleen monenlaisia palveluita saman katon alta.

Kesällä 2023 avatun uuden liiketilan suunnittelussa lähtökohtana oli muunneltavuus – tuotantotilojen yhteyteen haluttiin mahduttaa niin edustava tehtaanmyymälä, kaunis kokoustila, elegantti kahvila kuin illallisravintolakin. Ison investoinnin suunnitteluun valittiin yhteistyökumppaniksi E.Ahlströmin tunnelmataikurit sisustusarkkitehti Sari Lehdon johdolla. Hän lähti suunnittelemaan projektia tiiviissä yhteistyössä Kuusamon Kalan keittiömestarin Jarmo Pitkäsen kanssa.

- Kun pääsin ensimmäistä kertaa näkemään vanhan tehdashallin, tajusin, että edessä on kunnon tetris. Tavoitteena oli sijoittaa myymälä ja kahvio 61 neliöön, joka lisäksi voi muuntua ravintolaksi, Lehto kertoo.

Ensimmäisissä laitetoimittajan tekemissä kalustesuunnitelmissa myymälä oli piirretty kauttaaltaan valkoiseksi. Kun Lehto näki Kuusamon Kalan tuotepakkaukset ja keraamikkonakin tunnetun Pitkäsen uniikkitöitä, selkeni hänelle kirkkaasti se, että myymälän tulisi olla enemmän tuotteen ja tekijöidensä näköinen. Siitä Lehdolle syntyi idea pohjoisen tummien sävyjen hyödyntämisestä, kelohongasta ja naavasta.

- Pitkän pyörittelyn jälkeen keksin idean hämärästä venevajasta. Kalastajien pyyntitavat kuten nuottaus tai rysäpyynti ovat nykyäänkin elävää perinnettä. Jarmo sekä Kuusamon Kalan muut osakkaat ostivat ajatukseni heti. Lopputuloksesta sai tulla krouvi mutta samalla siitä haluttiin tehdä modernin elegantti, sillä myös Kuusamon Kalan pakkaukset ovat niin viimeisteltyjä ja kauniita.


Pohjoisen tummien sävyjen hyödyntäminen sisustuksessa lähti tuotepakkauksista ja Jarmo Pitkäsen keramiikkatöistä.

Myymälä muuttuu ravintolasaliksi

E.Ahlströmiltä tiimiin kuuluivat myös myyntipäällikkö Maria Sburatura ja avainasiakaspäällikkö Virva Hyykoski. Yhdessä Lehdon kanssa he miettivät tilan toiminnallisuuksia monelta eri kantilta. Päivisin tilan piti toimia täydellisesti myymälänä ja lounaskahvilana, iltaisin asiakkaiden tulisi tuntea istuvansa hienossa illallisravintolassa. Kun tila halutaan muuttaa ravintolasaliksi, käännetään pyörillä varustetut myyntihyllyköt toisinpäin ja takaa paljastuu logolliset seinät. Ne laitetaan pakastekaappien eteen hälventämään myymälätunnelmaa. Himmennettävillä valoilla tilaan luodaan tunnelmallinen iltavalaistus.

- Haastavinta projektissa oli mahduttaa kaikki toiminnot näin pieneen tilaan. Halusimme tehdä rengashallista muutetusta kalanjalostustehtaasta upean ja elämyksellisen kokonaisuuden, joka tukee samalla Kuusamon Kalan brändiä, Sburatura kertoo.

Kuusamon Kalan tuotekehitys ja kahvila-ravintolan toiminta henkilöityy pitkälti keittiömestari Jarmo Pitkäseen. Hän on uransa aikana työskennellyt useissa huippuravintoloissa ympäri maailman. Pitkänen pyörittää alussa yksin kahvila-ravintolan keittiötä, jossa valmistetaan asiakkaille muun muassa modernilla otteella tehtyä kalakeittoa, lohileipiä, kalaquicheta, tapas-tyylisiä kalaherkkuja ja omien kalojen ruodoista haudutettuja kalaliemiä. Valikoimassa on myös eksoottisia äyriäisiä ja pakasteita, makeita leivonnaisia ja kahvia unohtamatta.

- Olen tehnyt Virvan kanssa yhteistyötä jo useamman vuosikymmenen ajan. Tunnemme toisemme niin hyvin, että hän osasi jo lähtökohtaisesti ehdottaa juuri meille oikeita asioita. Kun meille tarjottiin mahdollisuutta toteuttaa projekti avaimet käteen -ajatuksella, emme epäröineet hetkeäkään. Oli tosi hienoa, ettei kaikkea tarvinnut itse pähkäillä alusta asti, Pitkänen sanoo.


Kuusamon Kalassa tarjoillaan modernilla otteella tehtyä kalakeittoa.

Kelohonka on keskilattian katseenkiinnittäjä

Lehto suunnitteli kokonaisuuden kauttaaltaan julkisivusta lähtien. Myymälän ja kahvila-ravintolan lisäksi hän mietti terassin, kokoustilojen, henkilökunnan saniteettitilojen ja asiakasvessojen ilmeen, jossa kaikissa toistuu Kuusamon Kalan brändi. Tarina jatkuu, oli asiakas sitten missä rakennuksen tilassa tahansa. Lehdon oma suosikki koko projektissa oli myymälätilan keskilattialle noussut upea kelohonka. Keskiosan tilaratkaisujen miettiminen oli hänelle myös projektin haastavin osuus, ja Lehto piirsi siitä kaikkiaan 24 eri mallinnosversiota.

- Asiakas otti ideani vastaan tosi hyvin ja ammattimaisesti. Jarmo on analyyttinen, mutta hyvin kunnianhimoinen. Hänelle mikään ei saa olla puolivillainen ratkaisu. Hänen kanssaan oli poikkeuksellisen helppo työskennellä, Lehto kiittelee.

Jarmo Pitkänen on erityisen tyytyväinen siihen, että Kuusamon Kalan iso investointi päätettiin toteuttaa juuri E.Ahlströmin kanssa.

- Heillä vain on niin valtava valikoima, josta löytyy aina se, mitä kussakin hetkessä tarvitsemme. Nettikaupasta voi tilata pikkutilpehööriä helposti ja nopeasti. Tärkeintä on kuitenkin toimitusvarmuus – ammattimyyjien kanssa on helppo toimia, eivätkä he lupaa koskaan sellaista, mitä eivät pysty toteuttamaan, Pitkänen sanoo.


Terassin kalustus on yhteinäinen sisätilojen sisustuksen kanssa.

Kopioi Kuusamon Kalan tyyli

Kuusamon Kalan henkilökunta työskentelee tyylikkäästi Chaud Devantin UFX-paidoissa, Medantan Luca- ja Ella-kokkitakeissa, sekä Medantan Neo- ja Sasu-housuissa.

Tutustu Kuusamon Kalaan

Kuusamon Kala tarjoaa herkullista pohjoisen kalaa moneen makuun, arkeen ja juhlaan. Tutustu: https://kuusamonkala.fi/ 

 

Kuvat: Asko Koivistoinen

Toggle Nav
Ostoskori