Arto Rastas, keittiömestari ja ravintoloitsija
Hans Välimäki, keittiömestari ja ravintoloitsija
Bistro Bardot
Kluuvikatu 1, Helsinki 10. En ihan äkkiä keksi ravintolalle parempaa liikepaikkaa. Ja me äijät tollasessa lokaatiossa! Siihen se sitten syntyi, Bistro Bardot. Voimakkaasti kaloihin ja äyriäisiin painottunut, puoliksi fancy, mutta samalla rennon letkeä ranskalaistyylinen ravintola. Sellainen meidän mielestä Helsingistä puuttui.
Jotenkin tää kruunaa meidän molempien pitkät urat ravintolabisneksessä. Ja mulle se on samalla paluu juurille klassisen keittiön pariin. Käytämme paljon samoja tekniikoita, kun aikanaan Chez Dominiquessa.
Inspiraatiota yhteistyöstä
Ensimmäisen kerran tiemme risteytyivät jo 2000-luvun alussa. Noin 10 vuotta sitten yhteistyö alkoi tiivistyä erilaisten tapahtumien ja keikkojen myötä. Yhteinen ravintola vilahti keskustelussa aina silloin tällöin. Vuonna 2018 se vihdoin tapahtui, kun Penélope ja Bardem avautuivat.
Ravintolan pyörittämiseen kuuluva vastuu ja isot investoinnit on mukava jakaa kollegan kanssa, jolla on kokemusta ja samanlainen näkemys asioihin. Yleinen mielipide tosin taisi olla, että "äkkipikaiset ja kunnianhimoiset keittiömestarit ovat luoneet räjähtävän aikapommin". Ensimmäisen ravintolan suunnittelukin käynnistyi pienessä egobuustissa ja selkään taputtelun jälkeen ajatuksella, että mikään ei voi mennä vikaan.
Arto:
Kyllä me ollaan aika hyvä kombo. Meillä molemmilla on se tärkeä piirre, että haluamme palvella asiakkaita parhaamme mukaan. Hans on visionääri ja taiteilija ja sillä on äärettömän hyvä makuaisti. Sen luomiskyky on tosi hyvä.
Hans:
Artsi taas on se järjen ääni, joka lyö jarrua ja palauttaa jalat maahan. Se osaa katsoa isoa kuvaa ja omaa todella terävän bisnesälyn. Myös henkilökunnan motivoimisessa ja tsemppaamisessa se on ihan ässä. Se on tosi tärkeä juttu, sillä henkilökohtainen palvelu tulee olemaan tulevaisuuden luksusta. Kaikkien palvelualan firmojen kannattaisi pohtia sitä, miten henkilökunta viihtyy, kasvaa ja kehittyy.
Parasta Bardotissa
- Sijainti ja sisältö eli kaupungin paras liikepaikka ja tuoreet, fiksusti hinnoitellut kala- ja äyriäisannokset sekä listan klassikot. Meillä on myös paljon ässiä hihassa tulevaa kesäkautta ajatellen.
- Sisustus. Rakennus on 150 vuotta vanha ja luo omalta osaltaan upeat puitteet. Remontin aikana täältä löytyi alkuperäisiä maalauksia, vanhaa holvikattojen rakennustekniikkaa ja salaovia. Suunnittelutoimistomme on tehnyt todella upeaa jälkeä, jossa kaikki herää henkiin.
- Meidän pieni, uniikki baari, joka kulki työnimellä hunajakenno. Sen pyöreät ja kaarevat muodot toistuvat hienosti baaritiskissä, seinissä, pöydissä, tuoleissa ja sohvissa. Kyllä siinä kelpaa cocktailia siemailla!
- Kaikki astiavalinnat sujuivat meillä hyvässä yhteisymmärryksessä kiitos E.Ahlströmin monipuolisen valikoiman ja asiantuntevan palvelun. Päätöksiä on helppo tehdä, kun ravintolan tyyliin ja toimintaan sopivia vaihtoehtoja on mietitty ja laitettu valmiiksi esille jo etukäteen.
Arto:
Astioiden tarkoitus on lisätä annoksen visuaalisuutta ja tukea ravintolan fiilistä. Mut tärkein pointti on käytännöllisyys. Ei pelkästään niin, että astia pinoutuu tai on helppo pestä vaan että asiakkaan on helppo syödä siitä ja että se on sopusuhtainen annokseen.
Hans:
Valikoimasta löytyi myös kokkikaverini Sergio Hermanin suunnittelema astiasarja Inku. Se on nyt myös osa Bardotin perusvalikoimaa.
Elämykselliset hetket
Ja jotta voi luoda uutta, on myös itse koettava. Elämyksellisiä hetkiä on monia:
Arto:
- Ensimmäisenä tulee mieleen Ravintola Steirereck Wienissä. Vuosi taisi olla 2009. Siihen aikaan ei ollut kovin tavallista, että ruoka viimeistellään salissa. Annoksen komponentit tulivat pöydän viereen pienellä kärryllä ja koottiin asiakkaan edessä. Se oli tyylikäs ja viimeistelty palvelukonsepti, jossa jokainen lusikka, kattila ja lautanen oli mietitty tarkkaan. Ja totta kai myös ruoka oli äärimmäisen hyvää.
- Daytona Beachilla Floridassa istuin laiturin päässä olevaan, hyvin pelkistettyyn äyriäisravintolaan. Tuuli puhaltaa, meri kimmeltää ja tuoreet meren elävät tuoksuvat. Saan eteeni annoksen kevyesti höyrytettyjä äyriäisiä valkosipulivoin ja sitruunan kera. Se oli täydellinen hetki.
- Ja lopuksi vähän hellyttävämpi tarina ravintolastani Periscopesta. Meillä kävi siellä yksi 14-vuotias kundi pikkusiskonsa kanssa. He istuvat ikkunapöytään, isoveli tilaa listalta 2–3 ruokalajia ja limpparit. He syövät, isoveli maksaa laskun ja he poistuvat kuin aikuiset konsanaan. Siinä on jotain herkkää ja herrasmiesmäistä, miten isoveli hoitaa homman.
Hans:
- Gordon Ramsay kävi aikoinaan Suomessa kirjansa promoreissulla ja tuli lounaalle Chez Dominiqueen. Chef pamahti ovesta sisään ja sanoi ”Hi Hans, nice to meet you. Long time no see”. En ollut koskaan tavannut häntä aiemmin. Mutta tuntuihan se mukavalta, kun maailmatähti oli ottanut asioista selvää ja tervehti nimeltä.
- Vuonna 2003 olin Matti Wikbergin kanssa New Yorkissa. Kun siellä päin kerran oltiin, junailimme itsellemme pöydän maailman parhaana palkittuun ravintolaan, French Laundryyn. Vierailu ravintolassa oli aivan timanttia ja koko palvelukokemus todella mieleenpainuva. Ja kerrottakoon vielä, että ”siellä päin” tarkoittaa kuuden tunnin lentoa New Yorkista San Franciscoon.
- Tapasin tukholmalaisen ravintola Frantzénin omistajan Björn Frantzénin vuosia sitten keikalla Teatterissa. Hän kertoi jo silloin tavoittelevansa kolmea Michelin-tähteä. Muistan, miten katsoin häntä syvälle silmiin ja sanoin, ettei sitä tule koskaan tapahtumaan Pohjoismaissa. Miten väärässä olinkaan. Oli hienoa päästä käymään ravintolassa, kun se avautui nykyisessä sijainnissaan. Se on jokaisen tähtensä ansainnut.
Bistro Bardot on Helsingin keskustaan syksyllä 2020 avautunut ravintola, jonka yhteistyökumppanina E.Ahlström toimi. Astiat, keittiötarvikkeet ja somistustuotteet ovat valikoimistamme.
kuvat: Bistro Bardot